Τελευταίες δημοσιεύσεις

Το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, η εκπαίδευση και το επάγγελμα των γονέων, ασκούν σημαντική επίδραση στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και την τακτική συμμετοχή τους σε σωματικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα τον προσδιορισμό σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η παχυσαρκία στα παιδιά και τους εφήβους προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη συχνότητα εμφάνισής της και τις επιπλοκές με τις οποίες συνδέεται (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδης διαβήτης). Φαίνεται πως ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι σημαντικά μεγαλύτερος για κάθε μία μονάδα αύξησης του ΔΜΣ σε παιδιά 7-13 ετών. Η εφαρμογή ενός ήπια αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας σε συνδυασμό με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας αποτελούν τα «όπλα» στην καταπολέμηση της παιδικής κι εφηβικής παχυσαρκίας.

Όταν κάνει κρύο, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία μας.

Τα µαλλιά είναι συχνά «καθρέπτης» της διατροφικής µας κατάστασης, αφού η υφή τους, η κατάσταση της τρίχας και η λάµψη τους είναι άµεσα συνδεδεµένα µε τα θρεπτικά συστατικά που µας προσφέρει η τροφή που λαµβάνουµε. Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών, όπως ακριβώς είναι απαραίτητη για την υγεία όλου του σώματός μας.

Γνωστή και ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Η κοιλιοκάκη, είναι μία αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου, η οποία προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μία φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι, αλλά και σε άλλα δημητριακά, όπως το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Κατά την έκθεση του οργανισμού στη γλουτένη το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά προκαλώντας μία φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου και κατ' επέκταση λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα απορροφώνται.

Ο ελληνικός καφές αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά και η κατανάλωσή του αντιστοιχεί στο 48% της συνολικής κατανάλωσης καφέ στη χώρα μας. Οι δύο βασικότερες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στον ελληνικό καφέ είναι η Arabica και η Robusta, οι κόκκοι των οποίων αφού συλλεχθούν, περνούν από διάφορα στάδια μέχρι να φτάσουν στο φλιτζάνι μας.

Μοιραστείτε το