Το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, η εκπαίδευση και το επάγγελμα των γονέων, ασκούν σημαντική επίδραση στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και την τακτική συμμετοχή τους σε σωματικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα τον προσδιορισμό σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Η θερμιδική κάλυψη των παιδιών γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό κατά την μεσημεριανή ώρα, υπάρχει όμως και υψηλή κατανάλωση θερμίδων και κατά τις σχολικές ώρες. Διαπιστώνεται ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται από σε κρέας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ακόμη, την μεγαλύτερη προτίμηση στο θέμα των τροφίμων την έχουν τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε λιπαρά, γι’ αυτό και η ποσοστιαία κάλυψη των ολικών λιπιδίων είναι μεγαλύτερη από τις συνιστάμενες ημερήσιες τιμές. Η κάλυψη, όμως των υδατανθράκων είναι χαμηλή, που είναι η προτιμητέα πηγή ενέργειας κατά την διάρκεια της άσκησης, που ενδέχεται όμως να μην ισχύει άμεσα στα παιδιά σύμφωνα με έρευνες.Πιστεύεται ότι κατά την άσκηση τα παιδιά χρησιμοποιούν περισσότερο τα λίπη ως πηγή ενέργειας σε σχέση με τους ενήλικες. Οι υδατάνθρακες, όμως, δεν θα πρέπει να αποκλείονται από το διαιτολόγιο του παιδιού, ειδικά τα ολικής άλεσης προϊόντα, τα οποία είναι πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Τέλος, η κατανάλωση των πρωτεϊνών είναι σημαντική, διότι παρέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των ιστών, συμπεριλαμβανομένων και των μυών, όπου από έρευνες που διεξάχθηκαν γίνεται σε αυξημένο βαθμό από τις ημερήσιες ανάγκες. Σε γενικές γραμμές, τα ασκούμενα άτομα αυξάνουν αβίαστα την πρόσληψη πρωτεϊνών, αυξάνοντας την πρόσληψη της ενέργειας.Τα φυτοφάγα, όμως, παιδιά που ασκούνται μπορεί να χρειαστούν κάποια καθοδήγηση προκειμένου να καλύψουν τις πρωτεϊνικές τους απαιτήσεις.
Τέλος, η άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην υγεία του ατόμου. Οι συνήθειες σε αυτόν τον τομέα υιοθετούνται ήδη από την παιδική ηλικία ώστε να γίνει στάση ζωής στο σύνολο των παιδιών. Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση της οικογένειας, του σχολικού περιβάλλοντος, των επαγγελματιών υγείας, της κοινότητας αλλά και της πολιτείας για τα γενικότερα οφέλη της άσκησης και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της στην υγεία κατά την παιδική και ενήλικη ζωή. Έρευνες δείχνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που ασκούνται είναι φυσιολογικού βάρους όπου ενδέχεται να προκύπτει από την συχνή φυσική δραστηριότητά τους.
Διαιτολογικό γραφείο DiettoGo
Νικολέτα Μεταλλούλη - Μητράκα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος