A A A

Υπηρεσίες Γραφείου


 • Διατροφικά προγράμματα για:
  • Υγιείς ομάδες
  • Ευπαθείς ομάδες (Καρδιοπαθείς, Νεφροπαθείς, Γαστρεντερικές Νόσοι, Σακχαρόδοι διαβήτη κ.λ.π.)
  • Διατροφική αντιμετώπιση: Σακχαρώδους διαβήτη, Υπερλιπιδαιμιών, Υπέρτασης, Ουρικού οξέος, κ.α.
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό
  • Άθληση
  • Παιδική παχυσαρκία
 • Διατροφή εξ αποστάσεως
 • Διατροφη κατ’οικων
 • Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού Ηρεμίας

Εξοπλισμός


Fitmate

Η συσκευή fitmate


Βασικός μεταβολισμός ή μεταβολικός ρυθμό ή βασικός μεταβολισμός ηρεμίας είναι οι θερμίδες που πρέπει να καταναλώνει ο άνθρωπος μέσα σε 24 ώρες ενώ είναι τελείως ήρεμος (κομάται).

Υπολογίζοντας τις θερμίδες αυτές προστίθενται επιπλέον κάποιες θερμίδες με βάση την φυσική δραστηριότητα κάποιου, την επαγγελματική του δραστηριότητα αλλά και την κατάσταση της υγείας του.

Υπάρχουν διάφοροι μαθηματικοί τύποι που μπορείς να τον υπολογίσεις ο πιο διαδεδομένος και πιο έγκυρος είναι του Harris & Benedict λόγω του ότι χρησιμοποιεί όλα τα στοιχεία που μπορεί να αφορά το άτομο (Βάρος, Ύψος, Ηλικία) και είναι διαφορετικός για κάθε φύλλο

 • Για τον άντρα: BMR =66+(13,7*M4)+(5*L2)-(6,8*N2)
 • Για την γυναίκα: BMR =655+(9,6*M4)+(1,8*L2)-(4,7*N2)


Ο τρόπος όμως μου αναφέρθηκε πριν δεν είναι ο πιο έγκυρος γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ο μεταβολισμός μπορεί να επηρεαστεί κατά την διάρκεια της ζωής μας εκτός από το βάρος, το ύψος και την ηλικία και από προβλήματα υγείας, ορμονικές διαταραχές, άγχος, όπου ο μαθηματικός τύπος δεν μπορεί να τα υπολογίζει . Έτσι ο ιδανικότερος τρόπος μέτρησης του βασικού μας μεταβολισμού είναι με την μέτρηση της κατανάλωσης του οξυγόνου.

Στο γραφείο μας υπάρχει το ιδανικότερο μηχάνημα μέτρησης βασικού μεταβολισμού με τα πιο έγκυρα αποτελέσματα μέτρησης.

Το FITMATE μας βοηθάει να έχουμε πιο σωστή και έγκυρη μέτρηση έτσι ώστε να έχουμε μία πιο σωστή διατροφική πρόταση, που θα επιφέρει μακροπρόθεσμα τα καλύτερα αποτελέσματα στο πελατολόγιο του. Το FITMATE είναι το μοναδικό μηχάνημα μέτρησης βασικού μεταβολισμού παγκοσμίως το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε συγκεκριμένο κομμάτι της μέτρησης που θεωρούμε πιο ομοιόμορφο ώστε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στην μέτρηση. Το ιδανικότερο χρονικό διάστημα είναι 5 λεπτά, επομένως μπορούμε να επιλέξουμε το καλύτερο 5λεπτο από την μέτρηση η οποία διαρκεί από 11-15 λεπτά.

Πως γίνεται η μέτρηση;
Όπως με τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις, π.χ. έλεγχος χοληστερόλη, έτσι και με τον μεταβολισμό υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτύχετε μια σωστή μέτρηση. Έτσι τη συγκεκριμένη μέρα της μέτρησης, θα πρέπει:

 • Να μην έχετε φάει και να μην έχετε πιει τίποτα άλλο εκτός νερό, τουλάχιστον για 4 ώρες πριν
 • Να μην έχετε καπνίσει για 2 ώρες, να μην έχετε καταναλώσει καφεΐνη για 4 ώρες πριν. Να συζητήσετε με τον επιστήμονα υγείας σε περίπτωση που λαμβάνεται φάρμακα ή σκευάσματα που επηρεάζουν τον βασικό μεταβολισμό
 • Να μην έχετε γυμναστεί (αεροβική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας

SATself

Η συσκευή satself


Είναι σημαντικό να γίνεται η μέτρηση αντιοξειδωτικών στον οργανισμό για τυχόν αποφυγή διαφόρων παθήσεων είτε από έλλειψη είτε από υπερκατανάλωση αυτών.
Βλέπε άρθρο (Οξειδωτικό στρες: χαμηλή κατανάλωση αντιοξειδωτικών και υπερκατανάλωση αυτών).

Πλέον έχει βγει ένα καινοτόμο τεστ που γρήγορα και εύκολο τρόπο μπορούμε να προσδιορίσουμε τη ποσότητα των αντιοξειδωτικών (AO. Το SAT (Saliva Antioxidant test) χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη μέθοδο για τον προσδιορισμό των αντιοξειδωτικών (AO) στο σάλιο.

Το SATself είναι η πρώτη δοκιμή της αξιολόγησης του οξειδωτικού στρες από δείγμα σάλιου χωρίς κάποιο ειδικό όργανο. Γίνεται ο προσδιορισμός των τιμών σε σύγκριση με μια χρωματομετρική κλίμακα. Με το SATself μπορείτε να γνωρίζετε την ποσότητα των αντιοξειδωτικών στο σάλιο σε μόλις 3 λεπτά (1 λεπτό συλλογή δείγματος + 2 λεπτά αποχρωματισμός) χωρίς να χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός. Το SAT τεστ μπορεί να αξιολογήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του σιελογόνου με βάση την ικανότητα δείγματος σάλιου να μειώσει τα ιόντα τρισθενούς σιδήρου (Fe3+) σε ιόντα δισθενούς σιδήρου (Fe2+). Βασίζεται στην ικανότητα του χρωματισμένου διαλύματος ιόντων Fe3+ να σχηματίζει σύμπλοκο και να αποχρωματίζεται όταν τα Fe3+ μειώνονται σε Fe2+ παρουσία αντιοξειδωτικών παραγόντων στο σάλιο. Η SATself ακυρώνει μέσω ειδικών αλάτων ζιρκονίου τις κυριότερες παρεμβολές στις αξιολογήσεις της ισχύος του αντιοξειδωτικού σάλιου: τα φωσφορικά άλατα που προκύπτουν από την διαδικασία αφαλάτωσης / επαναμετάλλωσης του δοντιού που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο σάλιο.

Η συλλογή του δείγματος σάλιου γίνεται μέσω ενός μικρού βαμβακιού, το οποίο πρέπει να περιστραφεί στο στόμα για 1 λεπτό. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την παραγωγή ποσότητας σάλιου, με σκοπό να επιτύχουμε τη συλλογή ικανοποιητικής ποσότητας σάλιου για την διεξαγωγή του τεστ.

Η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών του σάλιου ανιχνεύεται μέσω μιας χρωματομετρικής αντίδρασης. Η προσθήκη σάλιου στο καστανοκόκκινο αρχικό διάλυμα σιδήρου προκαλεί τον αποχρωματισμό του. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αποχρωματισμός, τόσο περισσότερα είναι τα αντιοξειδωτικά στο σάλιο. Στο τέλος αξιολογούμε την ποσότητα των αντιοξειδωτικών στο σάλιο συγκρίνοντας το χρώμα του διαλύματος με μια χρωματομετρική κλίμακα.

Μία γυναίκα ξαπλωμένη που υποβαλλόμενή στο τεστ με την συσκευή fitmate